نان ،مشکلات ، راهکار
به گزارش صریح خبر این روز ها تهیه نان که قوت زندگی و سفره مردم هست با سختی مواجه شده است و مردم در صفوف طولانی بخش زیادی از زمان خود را صرف میکنند که در آخر آیا به تعداد کافی نان به آنها برسد یا نرسد اما این مشکلات ناشی از چیست؟!
همه مردم و مسولان متفق القول معتقدند که تغییر زیادی در جمعیت مردم نشده است و تعداد سهمیه آرد نه تنها کم نشده بلکه زیاد نیز شده است و حتی آرد بصورت فوق العاده نیز عرضه میشود اما مشکل کار کجاست
در ذیل برخی از مشکلات در خصوص کمبود نان آورده شده است:
افزایش قیمت برنج و رو آوردن به نام:
قطعا یکی از مباحثی که باعث ازدیاد مصرف نان شده است بحث افزایش قیمت برنج است .
مردم گیلان برخی اوقات دو وقت را برنج مصرف میکردند و بیراه نگفته ایم اگر بگوییم برخی ها صبحانه را نیز برنج میخوردند و مصرف برنج در منطقه بسیار زیاد بود اما با افزایش قیمت برنج ، دیگر مصرف زیاد برنج صرفه اقتصادی ندارد و از این رو مردم به سمت نان گرایش پیدا کردند و خرید نان افزایش پیدا کرد
نگهداری مرغ و جوجه و ….
یکی دیگر از موارد استفاده از نان در منطقه برای خوراک مرغ و جوجه و غیره میباشد و تعداد زیادی از نان خریداری شده صرفا برای اینگونه موارد است و برخی ها علاوه بر خرید نان برای سفره ، تعداد زیادی نیز برای مرغ و جوجه های خود میخرند و با توجه به بافت روستایی و نگهداری تعداد زیادی از این موارد طبیعتاً مقدار نان نیز بیشتر مصرف میگردد
مصرف آرد در ییلاقات
یکی دیگر از موارد مصرف آرد در ییلاقات است و مردم در طول فصول مختلف ساکن ییلاقات هستند و این مورد نیز در منطقه زیاد است و تعداد زیادی از سهمیه آرد شهر و روستا خواسته و ناخواسته به ییلاقات می رود و علاوه بر سهمیه مردم در ییلاق ، آنها تعداد زیادی آرد از نانوایی های شهر و روستا تهیه میکنند
توریست و مصرف نان
طبیعتاً منطقه ی سرسبز گیلان توریست زیادی را به خود میپذیرد و اگر اجمالا نگاهی بیاندازید اکثر نانوایی های منطقه کنار خیابان و دقیقا از محل عبور مسافران قرار گرفته و حتی مسافری که قرار است اردبیل و آستارا و حیران یا بلعکس به انزلی و لاهیجان و… برود باید از این منطقه عبور کند و همین باعث میشود که آنها نیز فرصت را غنیمت شمارده و نان خود را تهیه کنند و به اینها اضافه کنید تعداد مسافران زیادی که در مناطق جلگه ای و دریا و کوه ساکن میشوند و چندین روز اسکان میکنند و باید نان تهیه کنند و میدانیم که عمده مصرف مردم شهرنشینی که به مسافرت آمده اند نان است و سه وقت را نان مصرف میکنند
فروش آزاد آرد
یکی دیگر از عوامل کمبود نان ناشی از کمبود آرد بر اثر بداخلاقی برخی نانوایان است ، هستند در کنار نانواهای شرافت مندی که بر اثر بی وجدانی آردی که سهمیه مردم است را بصورت قاچاق و آزاد میفروشند که این نیاز به سیاست گذاری دولت دارد
فروش آرد از پخت نان بصرفه تر است
بر اساس سیاست های دولت و دادن آرد سهمیه ای ، فروش آرد برای نانوا از پخت آن مقرون به صرفه تر است چرا که وقتی آرد سهمیه ای را به قیمت ارزان میخرد و اگر آن را پخت کند باید پول برق ،اجازه ،آب،کارگر ،گازوییل بدهد و ترجیح میدهد آرد را بدون دردسر آزاد بفروشد که بسیار از پخت و فروش نان مقرون به صرفه تر است
تعطیلی خود سرانه نانوایی ها
فروش قاچاق آرد باعث افزایش خودسرانه تعطیلی بسیاری از نانوا ها شده است برای مثال اگر یک روز جمعه سری به نانوایی ها بزنید خواهید دید که بسیاری از نانوایی ها تعطیل هستند و جاهایی که باز هستند باید جور آنها را بکشند و صفوف طولانی شکل میگیرد
جنگ روانی ناشی از کمبود
ما عادت داریم که هر چیزی که شایعه کمبود آن منتشر شود به سمت آن هجوم ببریم و تعارف را اگر کنار بگذاریم یکی از عوامل خود مردم هستند ، اگر کسی تا دیروز پنج قرص نان میگرفت به دلیل شایعه کمبود نان به نانوایی هجوم برده و تعداد بیشتری نان میگیرد و انگار این زرنگی میباشد و کلا علاقه داریم در مواقع کمبود صف ببندیم و این جنگ روانی خود عامل افزایش استرس میباشد
این عوامل و شاید بسیاری از عوامل دیگر که در این مجال نمی گنجد موجب این مشکلات شده است که باید برای برون رفت از آن راهکارهایی پیدا کرد که چند مورد آن آورده میشود
افزایش تعداد نانوایی ها
طبیعتاً اینکه در استان های دیگر کمتر مشکل نان وجود دارد به دلیل تعداد زیاد نانوایی ها میباشد چرا که طبق الگوی مصرف آنها به همان تعداد از قبل مجوز نانوایی داده شده است و به دلیل اینکه سرانه مصرف نان در منطقه کم بود به تناسب تعداد کمتری نانوایی احداث شده است
برای مثال روستاها ها دیگر با یک نانوایی پاسخ مردم را نمی توانند بدهند چرا که هم خانوارها زیاد شده است و هم مسافر زیادی به منطقه گسیل شده اند
برای مثال سابقا در یک روستا یک سوپر مارکت کافی بود اما اکنون ده ها سوپر مارکت در هر روستا وجود دارد و همه فعال هستند چه برسد به نان که خرید آن اجباری میباشد
ایجاد حس رقابت
با افزایش تعداد نانوایی ها بحث رقابت پیش می آید و هر کس با کیفیت بهتری پخت کند طبیعتاً مشتری خوبی خواهد داشت و همه مجبور می شونند کیفیت نان را بالا ببرند
حذف سهمیه و تک نرخی شدن نان
حتما این جمله را بارها شنیده آید که حاضریم برای نان خوب بیشتر هم پول بدهیم ، حذف آرد سهمیه و آزاد کردن قیمت آرد موجب میشود که نان تک نرخی شود و از طرفی از قاچاق و فروش آرد سهمیه جلوگیری شود و نانوایی ها مجبور میشوند نان خوب و با کیفیت به مردم بدهنذ و با ازدیاد نانواها مردم حق انتخاب دارند و نانی که با کیفیت هست را میخرند
فرهنگ سازی در الگوی مصرف
پر واضح است که دور ریز نان در منطقه زیاد است و ریختن نان برای مرغ و جوجه را نیز به آن اضافه کنید که این مورد نیاز به فرهنگ سازی دارد که مردم نان را به اندازه مصرف کنند و اسراف نکنند
اینکه مسولان به دنبال کوپنی کردن نان و سهمیه بندی آن هستند به نظر رویه ای غلط باشد چرا که چیزی که سهمیه بندی شود مردم برای گرفتن تعداد زیاد آن حریص تر میشوند و مشکلی را حل نمیکند
وقتی آرد در کشور به اندازه کافی موجود میباشد اگر دولت ظرف یک ماه نان را فراوان کند تا مردم خیالشان آسوده شود باور کنید بسیاری از مشکلات حل خواهد شد
بهرام سبزی مدیر مسئول صریح خبر